podcast

Waarom een podcast ideaal is voor het vertellen van jouw verhaal

03 februari 2021

De podcast. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik ben benieuwd of jij er ook een hebt?

Een podcast is een audio-opname. Eigenlijk een korte radioshow die je zelf kunt vormgeven. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (bron wikipedia). Hoe leuk is dat! Het is namelijk een ideale manier om te vertellen over jouw expertise, jouw verhaal!

Een goed plan
Een podcast opnemen is zeker een goed plan. Maar het beste plan is nog om goed na te denken over wát je wilt vertellen. Hak het op. Bedenk een concept en zorg dat het niet saai wordt. Het grote voordeel is dat je zelf ongelimiteerd kunt vertellen over een bepaald onderwerp. En wie geïnteresseerd is, kan blijven hangen. En het kost je maar één keer tijd om je verhaal te vertellen. Het is dus een zeer aantrekkelijk medium om te vertellen over jouw expertise. Maar bovenal is het goed voor je vindbaarheid.

Je podcasts kun je vervolgens delen op je website. Maar je zet ze natuurlijk ook weg op andere kanalen zoals Spotify, Apple podcast, Google Podcast, Overcast en ga zo maar door. En vergeet niet om je afleveringen door te plaatsen op je eigen socials. Maak in je marketing vooral de combinatie tussen online, offline, tekst, beeld én vanaf nu dus ook audio.

Luister je ze zelf?
Ben jij een échte podcastfreak? Of gaat er een wereld voor je open? Er zit ontzettend veel verschil in podcasts. Zo heb je natuurlijk de podcast waarin flink ge-ouwe-hoerd wordt (excuse me!), de spannende thrillerseries, columns óf de series waarin veel expertise gedeeld wordt. Ideaal als je jezelf op een onderwerp wilt bijspijkeren. Zo vind je online bijvoorbeeld veel informatie over marketing, SEO, social media en andere tips and tricks over zichtbaarheid.

Fijne podcasts
Ikzelf ben fan van de IMU podcast. Zij delen ontzettend veel waardevolle content waar ik veel van opsteek. Maar verder geniet ik ook erg van niet te zware stuff. Groeten uit het Zuiden volg ik al van scratch af aan en staat steevast iedere vrijdag of zaterdag aan. Heerlijk om even te ontspannen en vooral even flink te lachen. Want laten we wel wezen, het leven is al serieus genoeg. Alhoewel, één van de sprekers is Rob Kemps. Onlangs uitgeroepen tot Slimste Mens. Onbedoeld steek je er misschien toch wat van op :).

Hoe begin ik een podcast?
Denk je nou…waarom doe ik dit nog niet? Maar hoe begin ik een podcast? Bel me dan even, want ik ga je helpen. In een relatief korte tijd en tegen een sympathieke prijs kun je eenvoudig een eerste reeks opnemen.

En heb je nou nog leuke podcasts die je mij zou aanbevelen, dan hoor ik het graag!