Clubhouse 2

Join the Club(house)!

01 maart 2021

O jongens toch. Het kwam, zag én overwon. Althans, zo leek het de afgelopen weken wel. Clubhouse was er ineens en iedereen moest er iets over delen. Je wordt ermee doodgegooid. Maar ik deed mee. Doe mee, om eerlijk te zijn. Ben jij al into Clubhouse of heb je geen flauw idee waar ik het over heb? No worries, zonder er heel inhoudelijk op in te gaan, praat ik je even bij. Haal even een kopje thee en ga er dan maar eens voor zitten.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een nieuw social media platform. Dit platform is niet gericht op foto’s, video’s of inkijkjes in je dagelijkse leven. Nee zeker niet. Clubhouse is een app gericht op live-audio.

Get in the room!

Als ik het je op een eenvoudige manier mag uitleggen, zou ik dat alsvolgt doen. Zie Clubhouse als een groot congrescentrum. In iedere zaal staan sprekers die samen of alleen hun kennis delen met de zaal. En in die zaal kan iedereen naar binnen glippen om te luisteren. Je kunt hand opsteken om een vraag te stellen óf om even mee te spreken. De sprekers (moderators) kunnen je ook uitnodigen om op het ’toneel’ te komen staan. Vind je het onderwerp niet interessant of wil je de room verlaten? Dan verlaat je stilletjes de zaal.

Exclusiviteit

Je wordt niet zomaar lid van Clubhouse. Iemand in je netwerk moet je uitnodigen óf toelaten. Maar de ervaring leert, dat je er binnen enkele minuten in zit. Dus de vraag of het zo exclusief is, sla ik in de wind. Ik vind dat wel meevallen. Ik noem het een hype (sorry!). Maar wel een leuke hype!

Wat is het verschil met een podcast?

Een podcast is vooraf opgenomen audio en kun je nadien terugluisteren via een app. Apps waarop je podcasts kunt terugluisteren zijn bijvoorbeeld: Spotify, Apple podcast, Juke, je website, etc. Maar als de talk in Clubhouse is afgelopen, is het voorbij. ‘Bij zijn is meemaken’ geldt dan ook echt voor Clubhouse.

Verschillende thema’s

Je kunt werkelijk over álles talks bijwonen. Je zoek thema’s die je interessant vindt, volgt mensen die jou wat kunnen leren of inspireren. Vervolgens zie je in je kalender terug welke talks er, met welke sprekers, gepland staan. Never a dull moment op Clubhouse dus!

Ideaal

Wat ik zo ideaal vind aan Clubhouse, is dat de audio altijd doorloopt. Je zet het aan en je luistert het gewoon lekker tijdens het wandelen, werken of sporten. Ook als je je mail checkt blijft de audio doorlopen. Dat is met andere apps wel eens anders. En bovendien is het een gratis manier om snel meer kennis te vergaren over bepaalde thema’s. Doe er je voordeel mee dus zou ik zeggen. Waar wacht je nog op: Join the club en ontdek of Clubhouse ook voor jou is weggelegd.